Hakkımda
Jacob Ceki Hazan
23 Kasım 1986 tarihinde İzmir'de dünyaya gelmişim. Nereden geldim ben de bilmiyorum, ama sürekli farklı yerlere gitme arzum benimle birlikte gelmiş. Yay burcunun genelleştirilen özelliklerini taşıdığımı iddia edebilirim.
Hem anne hem de baba tarafından kökenim (ağırlıklı olarak) Sefarad Yahudileri.
Ana dilim Türkçe. Annem, babam ve ablam… Ailecek çok dilliyiz.
Birinci dereceden, hepsi de yaşça benden büyük, 8 kuzenim var. Kuzenlerim arasında çocukları hatta torunları bile olanlar var. Ortak noktalarıysa hepsinin en az birkaç dil bilmesine rağmen akıcı olarak Türkçe konuşamamaları. Biraz da bu sebeple doğduğumdan beri, akrabalarla ortak dilim günümüzün de baskın dili olan İngilizce olmak durumunda kaldı. Bir iki nesil öncesinde ailedeki bu ortak dil Ladino ve Fransızcaymış.
Dünyanın farklı noktalarına dağılmış akrabaların da katkısıyla küçüklüğümden bu yana dil, kültür, birey, toplum gibi alanlara giderek artan bir ilgim var.
* * * * *
Öğrenim hayatıma birçok kişi gibi her ne kadar evde başlamış olsam da okul ve okul servisi kavramlarıyla tanışmam da oldukça erken bir yaşta, 1,5 yaşımdayken kreşe gitmeye başlayınca oldu.
Daha sonra 1 ilkokul, 2 ortaokul, 3 lise, 5 üniversite derken bugünlere okul geze geze geldim (bkz. Fibonacci sayıları).
Azınlık okulu, mahalle okulu, özel okullar, seçkin bir anadolu lisesi, sayı ve fiziksel alan olarak çok küçük üniversite, çok büyük üniversite, elit üniversite gibi pek çok farklı kategorideki okulda öğrenci şapkasıyla bulunma şansım oldu.
Eğitim ile öğretim kavramları arasındaki farkları da hiçbir zaman tam olarak anlayamadım. Bir de tabi öğrenci, öğretmen, veli, idareci vs. rollerinin tam olarak ne anlama geldiklerini: Sahne dekorunun da neredeyse hiç değişmediği bir ortamda herkesin kendisine düşen rolü bir şekilde oynama gayreti...
Bebeklikten başlayan öğrencilik, son yıllarda öğretmen-idareci-öğrenci üçgeni olarak çok rollü ve oldukça hareketli bir yaşama dönüştü: Oxford'dan Mardin'e, Ankara'dan Toronto'ya, New York'tan Sinop’a, Cape Town'dan İstanbul'a, Hong Kong'dan İzmir'e...
* * * * *
Küçük yaşlarda ‘inek’ ve düzene fazlasıyla itaatkar bir öğrenciyken özellikle üniversite yıllarında meydanlarda değil ama üniversite koridorlarında ve idarecilerin odalarında, email kutularında isyankar, geçinmesi zor bir öğrenciye dönüştüm. "Çok istiyorsan gel de sen daha iyisini yap" söylemini başlarda olmasa da zaman içinde benimseyerek çok önceden hukuk alanında sürdürmeyi planladığım öğrenim sürecimi öğrenme bilimleri ve yaygın eğitim uygulamaları alanına kaydırmaya karar verdim.
Son 15 yıldır hayatımı sivil toplum, yaygın eğitim programları ve gençlik çalışmaları alanlarında kimi zaman “profesyonel gönüllü” kimi zaman da “gönüllü profesyonel” olarak sürdürüyorum.
Sıkça Duyduğum Sorular
-
İzmirliyim. İzmir’de doğdum ve liseyi bitirene kadar İzmir’de yaşadım. Yıllar sonra yine İzmir’e döndüm ve seyahat etmediğim zamanlarda halen orada yaşıyorum.
Annem de babam da Sefarad Yahudilerinden. Osmanlı İmparatorluğu döneminde babamın ailesinin bir kısmı İtalya üzerinden göç ettiği için İtalyan vatandaşlığım da var. Ancak konuştuğum dil ve birincil espiri dilim Türkçe olduğu, İtalyancam A1 seviyesinin pek de ötesine geçemediği için İtalya ile pasaportu dışında herhangi bir bağım olduğunu söyleyemem.
-
“Ceki” takma değil gerçek ismim. İtalyan kimliğimde ek olarak “Jacob” da yazıyor ama onu 10 yıl kadar önce başvuru yaparak eklettirdim.
Aslında Ceki de Jacob’ın yani Yakup ya da İbranice’deki Yaakov’un Türkçe kısaltma versiyonu.
Giacomo , Jacques, Jakob da yine aynı ismin farklı ülkelerdeki varyasyonları. -
Üniversitede sosyal ve siyasal bilimler okudum. Biraz sosyolojşi, biraz siyaset bilimi, biraz antropoloji… Psikoloji ve ekonomi bilimlerine genel bir mesafem vardı. Yüksek lisans çalışmalarımda önceleri zorunlu göç ve daha sonra eğitim bilimleri alanına odaklandım. Halen de sosyoloji ve antropoloji alanlarında ilerlemeye çalışıyorum.
-
Profesyonel çalışma alanım sivil toplum kuruluşları ve yaygın öğrenim programları.
Bunun yanında yaşamımı desteklemek için uzun yıllardır çevrimiçi olarak İngilizce özel ders veriyorum.
Geçmişte yurt dışı eğitim danışmanlığı da yaptım. Ancak bu işi profesyonel olarak yapmayı bıraktım.
Şimdilerde Avrupa Birliği destekli sosyal kalkınma programları, gençlik çalışmaları başta olmak üzere uluslararası programlarda eğitmenlik ve içerik geliştiriciliği yapıyorum.
Uygulama alanları olarak da müzeler, kütüphaneler, toplum merkezleri gibi okul dışı mekanlar ön plana çıkıyor.
Sitedeki Yenilikler
Birkaç yıllık üşengeçlik ve kararsızlık döneminden sonra web sitemi 2024’ün ilk aylarında yenileyebildim. Her ne kadar sembolik de olsa benim için kişisel anlamı büyük. Geçmişe, köke dönüş gibi…
Sosyal medya platformlarındaki paylaşımlar pratik olduğu kadar platformların doğası gereği kısıtlı ifade, hızlı etkileşim ve bir o kadar da hızlı tüketim döngüsüyle değersizleşiyor. Sosyal medya platformlarında ne zaman neyi paylaştığımı hatırlamakta güçlük çektiğim gibi geçmişe dönük aradığımı bulmam da zorlaşıyor. Kısacası 15 yıl önce neyse bugün de aynısını hissediyorum. Meta ve benzeri sosyal platformlardan farklı olarak kişisel bir site bana dijital dünyada da evimdeymişim hissi veriyor.
2010’lu yıllarda Cekipedia sayfamda başladığım internet sayfalarını tasnif ederek biriktirme alışkanlığımı Padlet sayfalarına taşıdım. 2016-2022 arasında Türkiye’de o zamanki lise ve üniversiteli bir grup gençle yürüttüğüm Dersimiz Dünya sitesinde de benzer bir site bağlantı havuzu vardı.
Ancak bu linklerin yanına kişisel yorumlarımı, görüşlerimi yansıtacak motivasyon ve özgüven arzu ettiğim düzeyde değildi.
Sitenin bu versiyonunda faydalı bulduğum başka sitelere yönlendirmekten öte hem internet dünyası hem de üzerinde çalıştığım konularla ilgili kişisel görüşlerimi içimden geldiği gibi aktarmaya gayret göstereceğim.
Sitenin Haritası
Site içerisinde yer alan ‘Sivil Toplum’ ile ‘Dijital Dönüşüm’ bölümleri eski sayfada da vardı. Yeni versiyonda bu sayfalara ait ayrı blog bölümü ile Padlet sayfaları oluşturdum.
Türkçe bölüme 3 yeni alt sayfa daha geldi.
1) Yolculuk Notları, 2) Eğitimcilere Notlar, 3) Despertar Edu
Bu bölümlerin de her biri blog formatında sayfalara ayrılacak.
Neden Padlet Sayfaları?
Padlet sayfaları oluşturmayı tercih etmemin sebebi bu sayfaların kolayca kopyanabilir ve ihtiyaç halinde çoklu kullanıcılı bir panoya dönüştürülebilir olmaları. Diğer kullanıcılar ve okuyucular için de Miro gibi platformlara göre kullanımları daha kolay.