Eğitimcilere Notlar

Bu sayfada yer alan bilgiler, eğitim ve öğretim alanına ilgi duyan herkese yöneliktir. Her ne kadar başlık “Eğitimcilere Notlar” olsa da eğitimcinin tanımı oldukça geniş.

Son on beş yılı aşkın bir süre içinde, dünya genelinde çok çeşitli eğitim-öğretim çalışmalarına kimi zaman katılımcı, kimi zamansa eğitmen olarak katılma şansı buldum. Bu deneyimler, bana eğitim süreçlerinin çeşitliliği ve karmaşıklığı hakkında derin bir anlayış kazandırdı.

Bu sayfa içerisinde hangi konularda bilgi ve deneyim paylaşımı yapmayı planlıyorum?
İlk olarak hangi konuda içerik paylaşmayacağımla başlayayım:

❌ STEM ❌

Bildiğiniz gibi STEM; fen (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) alanlarını kapsayan bir kısaltma. STEM hakkında derinlemesine deneyimim olmamasına rağmen, çeşitli yerlerde bu alanda çalışan insanlarla sohbet etme fırsatım oldu. Bu sohbetlerden edindiğim bilgilerle genel olarak okuduklarım ve izlediklerim, STEM dünyasını daha iyi anlamama yardımcı olsa da sizlere katkıda bulunabileceğim bir alan değil.

Benimle bir şekilde irtibata geçen eğitimciler, öğrenciler ve veliler genelde kodlama, tasarım, doğa bilimleri gibi başlıklarda sorular yöneltebiliyorlar. Bu sebeple bu açıklamayı baştan yapma gereksinim duydum. 😊

Sitenin bir başka bölümünde dijitalleşme, dijital dönüşüm gibi kavramlardan söz ediyor ve dijitalleşme üzerine eğitimler düzenliyor olsam da bu çalışmalarımın kodlama ve STEM ile doğrudan bir bağlantısı yok.

✅ Beşeri ve sosyal bilimler ✅

Çocukluktan beri gerçek tutkum beşeri ve sosyal bilimlerde yatıyor. Tarih boyunca insan-toplum arası bağlar, toplumların dinamikleri, kültürler arası etkileşimler, ...
İnsanların, toplumların ve kültürler arası etkileşimlerin derinliklerini keşfetmek, tarihin ve sosyal dinamiklerin nasıl şekillendirildiğini anlamaya çalışmak…

Antropoloji, sosyoloji ve psikolojinin yanında felsefe, edebiyat, tarih ve dilbilim gibi dallar da bu yolculukta rehber niteliğinde.
Günümüzde fen ve teknoloji alanlarındaki hızlı gelişmelerin insan hayatına etkilerini düşünürken beşeri ve sosyal bilimleri görmezden gelmemekte fayda var.

✅ Dil dünyası ✅

"Beşeri ve sosyal bilimler" başlığı elbette çok geniş bir alanı kapsar. Bu disiplinler, kendi içlerinde birbirinden ilginç ve derin alt dallara sahip olup, her bir dalın kendine has uzmanlıkları ve incelikleri vardır. Ancak, bu dalların neler olduğu ve uzmanlaşmanın ne anlama geldiği konusunda okullarımızın ne kadar eğitim sağladığı tartışmalıdır.

Farklı ülkelerde uygulanan küresel vatandaşlık eğitimleri, sosyal ve duygusal öğrenme programlarıyla birlikte “dijital alışkanlıklar” ve “çeşitlilik, kapsayıcılık, ayrımcılık” gibi başlıklara yoğun bir merakım var. Bu merakımın temelinde, insanların ve yazılımların dil ve ifade gücünü nasıl şekillendirdikleri, kullanılan dilin veya metinler, görseller, podcast'ler, müzik ve videolar aracılığıyla sürekli olarak karşımıza çıkan kelimelerin gündelik hayatımıza ve düşünce biçimimize ne gibi etkiler yaptığı yatıyor. İşte bu sebeplerden ötürü, 10 yılı aşkın süredir sürdürdüğüm İngilizce eğitmenliğini de sürdürüyorum. Yeni bir dilde kelime dağarcığı oluşturan, kendilerini ifade etmeye çalışanlara destek olmak da en az grup atölyeleri kadar heyecan verici.