Şalom & Avlaremoz (3)
Şalom ve Avlaremoz’da Yazarlık Deneyimlerim
(16 Haziran 2024)
Daha önceki yazıda da da bahsettiğim üzere, Avlaremoz ve Şalom’a yazar olarak katkı sunmam 2023 yılı itibariyle eş zamanlı olarak başladı. 2016-2023 yılları arasında her iki platforma da herhangi bir yazı yazmamıştım. Yazmadığım gibi yazılanları da yakından takip etmiyordum. Hong Kong dönüşü 1 yıl kadar kaldığım İstanbul’dan 2018 yılında İzmir’e taşınma kararı aldıktan sonra, bir yandan yurt dışı gezilerime ve proje çalışmalarında yer almaya devam ediyor, diğer yandan da İzmir’deki yerel sivil toplum faaliyetlerine katılmaya gayret ediyordum. Aynı süreçte İzmir’de yeni bir eğitim kooperatifinin kuruluşunda yer aldım ve eş zamanlı olarak İzmir Yahudi Toplumunun gençlik faaliyetlerinden sorumlu oldum.
Bu çalışmalar her ne kadar birbirinden bağımsız gibi görünse de (kooperatifin cemaat ile doğrudan bir ilgisi yoktu), bir noktada yollar kesişti. Kooperatifte tanıştığım ve benim gibi kurucu ortaklardan olan bir arkadaşımı, dönemin İzmir Musevi Cemaati Vakfı başkanı ile tanıştırmamla birlikte, proje yazım ve başvuru süreçlerine girmemizle bu iki alan birleşmeye başladı.
Şalom ArtıOnsekiz ile Tanışma Süreci
Despertar projesinin resmi olarak ilk aylarında, 2021 yılı Mayıs ayında, Şalom Artıonsekiz ekibinden Liza Cemel, ben ve projedeki arkadaşım Barış Özcan ile bir başlangıç röportajı yapmıştı. Liza aynı zamanda Avlaremoz için de yazılar yazmaktaydı.
Despertar çalışmaları kapsamında Şalom ve Avlaremoz’da İzmir ile ilgili çıkan haberleri de İzmir JCC sitesinde listelemiştik:
Şalom Gazetesi - İzmir haberleri: izmirjcc.org/blog/salom
Avlaremoz - İzmir haberleri: izmirjcc.org/blog/avlaremoz
Şalom ve Avlaremoz platformlarında projede yer alan diğer kişilerin de haber ve röportajları yer almıştı.
İzmir’deki Despertar deneyimlerimi ayrı bir seride ele alacağım için bu kısmı hızlı geçiyorum.
Liza sayesinde Şalom ile yeniden tanışmış, Despertar projesinin tamamlanmasıyla birlikte Şalom Artıonsekiz için kendim yazılar yazmaya başlamıştım. salom.com.tr/haberler/50/artionsekiz
Sen de Yaz Yaz Yaz…: Avlaremoz’un (Hibe Destekli) Çağrısı
2022 yılı sonu itibariyle İzmir Yahudi cemaatindeki 3-4 yıllık çabalarımın meyvelerini almaya başlamış ve hedeflediğim son safhaya geçebilmiştim. Yöneticilere karşı vakıf ve cemaat işlerinin işleyişinde sık sık keyfi yaklaşımları gözlemlemem sebebiyle bir noktadan sonra muhalif tavrımı herkesin önünde ortaya koymuş, geri adım atmayarak da kendimi gayet güzel kovdurtmuştum. (Bu kovulma sürecini ve sonrasındaki serüvenleri de Despertar serisinde ele alacağım için buraları da pas geçiyorum.)
İşte tam da bu kovulma sürecinde 2023 yılı Ocak ayında Avlaremoz’a ilk yazımı yazmıştım. Ve üstelik bu yazı sayesinde Avlaremoz’dan ödeme almıştım.
Artık tesadüf mü deriz bilemiyorum ama Avlaremoz ekibi, 2023 yılı için merkezi Brüksel’de olan the European Endowment for Democracy (EED)’den bir hibe desteği almıştı. Bu Avlaremoz’un bugüne kadar aldığı ilk kapsamlı hibe desteğiydi.
Editörler ekibinden 3 kişinin yarı zamanlı olarak editörlük yapmaları için bütçenin yanı sıra her yazı için de yazara 30 euro’luk ödeme yapıldı.
Hibenin toplam miktarını bilmiyorum, fakat EED’nin bu destekleri genelde küçük ve ortak ölçekte oluyor. Türkiye’de EED desteği aldığını bildiğim diğer inisiyatiflere bakınca hepsinin en azından dışarıdan bakıldığında tüm zorluklara rağmen ülke içerisinde nitelikli işler yapmaya çabaladığını söyleyebilirim.
2023 yılı içerisinde Avlaremoz’da 5 (beş) yazı yazmışım:
(01) 12 Ocak 2023 - ‘Az’ Kitabı Tanıtım Yazısı
(02) 25 Ocak 2023 - Avlaremoz’u Despertar’lamak - Şalom mu? Avlaremoz mu?
(03) 24 Mart 2023 - Avlaremoz’u Despertar’lamak - Tamam mı? Devam mı?
(04) 06 Ağustos 2023 - Despertar İzmir’e ‘Avlaremoz’ Modeli - 1
(05) 23 Ağustos 2023 - Despertar İzmir’e ‘Avlaremoz’ Modeli - 2: Dijital Mecralar
avlaremoz.com/author/cekihazan
Bu beş yazı sayesinde, İzmir’deki süreçlerle ilgili herhangi bir editöryel müdahaleye maruz kalmadan, özgürce içimi dökebilmiştim. Psikologa gitsem bunları anlatmak için para ödemem gerekirken, burada kendimi ifade ettiğim için, yazı başına 30 Euro’dan toplamda 5 yazı için 150 Euro karşılığı Türk Lirası telif ödemesi almıştım. O paranın tamamıyla İzmir Kemeraltı bölgesindeki bir vakfa ait sinagoglardan birine ikinci el 2 adet kitaplık ve çeşitli kitaplar almıştık.
O Dönemde Avlaremoz’da Yazmamın Artı ve Eksileri
O dönemde Avlaremoz'da yazı yazmanın en büyük artısı, yeni insanlarla tanışmam oldu. Eksisi olup olmadığından emin değilim, ancak platforma belki de hak ettiğinden fazla önem vermiş olabilirim. Özellikle, Avlaremoz'un hangi yönlerden kendini geliştirebileceği ve neler eklenebileceği konusunda o zamanlar da sık sık düşünüyordum. Şalom dışında Türkçe içerik üreten bir mecra olması beni heyecanlandırmıştı ve bu ilgi, zamanla daha da arttı. Ancak, sonrasında Avlaremoz'un sadece ara sıra yazı paylaşılan bir web sayfasının ötesine taşınmak istenmediğini ve istense bile bunun sadece söylemde kaldığını fark ettim.
Geçmişte, çekirdek ekipten çeşitli sebeplerle ayrılanlar olmuş. Kimileriyle zaman içinde tanıştım, kimilerini tanımıyorum. Zamanla, insanların öncelikleri değişiyor; vakit, motivasyon ve ortak amaç gibi konular kişileri farklı yollara yönlendirebiliyor.
Platforma emek verenlerin ortak amaçlarının, platformun genel amaçlarıyla birebir örtüşmemesi, kişiden kişiye farklılıklar göstermesi zamanla dağınık bir tablo ortaya çıkardı. Herkesin beklentileri, öncelikleri ve platformdan beklentileri farklı olunca, ortak bir vizyon oluşturmak da zorlaştı. Bu durum, platformun bir bütün olarak daha ileriye gitmesini engelleyen bir etken haline geldi.
Benim gözümde Avlaremoz, içerik konusunda Şalom’dan çok daha esnek olmasına rağmen, düzen ve süreklilik anlamında birkaç kişinin kişisel bloguna benziyor. Arada sırada, konuk yazarlar isterlerse yazılarını paylaşıyor, ancak genel olarak platformun sürekli bir yapısı olmadığı için daha bireysel bir platform gibi kalıyor. Bu durumda da yüksek beklentilere girmemek en iyisi.
Eskiye Dönüş: Yeni Alışkanlıklar, Yeni Rutinler
Yeni dönemde Şalom ve Avlaremoz ile olan ilişkilerimi daha sade ve düzenli bir yapıda sürdürmeye karar verdim. Yazı yazma sürecimi daha seyrek bir rutinde ve belirli bir çerçevede sürdürmenin, hem benim hem de bu platformlar açısından daha verimli olacağını düşünüyorum.
Başlıkta bahsettiğim "eskiye dönüş" ile kastettiğim, artık daha odaklı, düzenli ve ses getirmeyen, ancak kümülatif olarak bana ve konulara ilgi duyanlara fayda sağlayacak yazılara ağırlık vermek.
Buradaki "eski" vurgusu ise kişisel web siteme öncelik vermemle ilgili. Pandemi öncesinde de kişisel sitem benim için öncelikliydi, fakat sonrasında başka öncelikler araya girdi ve bu odağı kaybettiğimi hissettim. Bir süre dağılmış ve parça parça çalışmalar yapmış gibi hissettim. Şimdi ise yeni alışkanlıklar ve rutinler oluşturma aşamasındayım. Bu yeni süreç, hem içerik başlıklarımı hem de yazma yöntemlerimi yeniden şekillendiriyor.
Bu süreçte Avlaremoz'da yalnızca Yahudilik çalışmaları özelinde incelediğim kitapları ele aldığım yazılara yer vereceğim. Şalom'da ise Yahudilik çalışmaları, toplum ve kültür mirası kapsamında, özellikle Avrupa ülkelerine yaptığım seyahatlerle ilgili yazılar yazacağım.
Bir diğer deyişle, bir mecrada kitap incelemelerine, diğer mecrada ise seyahat deneyimlerime odaklanacağım. Elbette arada istisna olarak farklı konularda yazılar da olabilir, ancak bu yazılar nadir olacak.